Zdrowe kosmetyki naturalne
Naturalne sposoby na codzienne zdrowie

Nie do dowiedziono, by diety

Posted in Uncategorized  by admin
July 12th, 2016

Nie do dowiedziono, by diety witaminowe oraz przetwory wita- minowe odgrywały wybitną rolę w leczeniu doświadczalnej gruźlicy płuc oraz gruźlicy płuc u ludzi Zachęcające wyniki w doświadczalnej gruźlicy królików uzyskane w kierowanej przeze mnie klinice przez Karola Chod- kowskiego nie obalają tego wniosku, wysnutego z dotychczasowych licz- nych badań, ponieważ w swych doświadczeniach stosował on bardzo duże dawki przetworów witaminowych. Wprawdzie w sanatoriach amerykan- skich zaleca się podawać chorym na gruźlicę płuc, zwłaszcza powikłaną gruźlicą jelit, dużo witamin A, C i D w postaci soku pomarańczowego. lub pomidorowego po parę łyżek stołowych na dawkę, na którą nawarstwia się łyżkę stołową tranu. Sok i tran przechowuje się na lodzie i podaje się choremu bardzo zimne 3 razy dziennie po jedzeniu. Leczenie to ma nie tylko wywoływać wybitną poprawę w przypadkach powikłanych gr u- źli c Cli jelit, ale nawet poniekąd zapobiegać powstawaniu tego powikłania. Metoda ta nie zdobyła sobie jednak dotychczas szerszego uznania. Zatem wbrew Gersonowi, Herrmannsdorfetowi i Sauerbruchowi naj właściwszym pożywieniem dla chorych na gruźlicę płuc pozostaje pożywienie mieszane, zawierające białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Chorym więc na gruźlicę płuc dozwala się zasadniczo na wszelkie po- karmy, jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego, gorączki i stanu ogólnego. Zwraca się uwagę, by pokarmy były przyrządzone w postaci łatwo strawnej, dającej rękojmię lepszego ich przyswojenia i nie narażającej chorego na nieżyt żołądkowo-jelitowy. Pokarmy należy urozmaicać i przy- rządzać tak, by swą estetyczną postacią i smakiem wzbudzały łaknienie, w gruźlicy płuc zwykle upośledzone. Chorym nie gorączkującym podaje się pokarmy 4-5 razy dziennie w przerwach między godzinami leżako- wania oraz przechadzek, natomiast chorzy gorączkujący powinni otrzy- mywać pokarmy częściej, lecz w małych ilościach za każdym razem. Cho- rych wycieńczonych żywi się energiczniej, jednak ostrożnie, by nie wy- wołać niestrawności. Dla poprawy stanu odżywienia zaleca się podawać tran (oieum jeco- ris aselli), który zawiera dużo witamin A i D (1 g zawiera 100 jednostek międzynarodowych witaminy D). Podaję go zwykle po łyżce stołowej 2-3 razy dziennie w 11/2-2 godziny po jedzeniu. W razie braku łaknie- nia podaje się goryczki (amara). [przypisy: , olejowanie włosów, implanty zębów, kosmetyki naturalne ]

Comments are closed.