Zdrowe kosmetyki naturalne
Naturalne sposoby na codzienne zdrowie

Posts Tagged ‘Kosmetyki naturalne’

Zdrowe kosmetyki naturalne DIY

Posted in Uncategorized  by admin
February 11th, 2017

kosmetyki-naturalne-przewodnik-qbqb[1]Kosmetyki naturalne DIY, czyli wytwarzane własnym sumptem, to szansa na piękną skórę, którą można pielęgnować unikając syntetycznych preparatów, często wywołujących przykre reakcje alergiczne. Samodzielne przygotowanie proszku do kąpieli to, jak się okazuje, bułka z masłem. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki takie jak: soda oczyszczona, kwasek cytrynowy, olej kokosowy, masło shea, mika (dla uzyskania koloru) czy wreszcie olejek lawendowy (dla uzyskania pożądanych właściwości zapachowych). Kosmetyki naturalne, takie jak choćby wspomniany proszek, łagodnie pielęgnują skórę, nadając jej przy tym odpowiednie nawilżenie i łagodną, przyjemną woń. Dzięki ich stosowaniu można cieszyć się pięknym ciałem, nie uszczuplając przy tym zanadto swoich zasobów finansowych. Samodzielnie można wytwarzać nie tylko proszek do kąpieli, ale również maseczki, mydła, balsamy do ciała czy wreszcie… pastę do zębów. Powstające w domowym zaciszu kosmetyki naturalne to recepta na piękny i zdrowy wygląd, który zachwyca.

Comments Off

Posts Tagged ‘Kosmetyki naturalne’

Zdrowe kosmetyki naturalne DIY

Posted in Uncategorized  by admin
February 11th, 2017

Nie do dowiedziono, by diety witaminowe oraz przetwory wita- minowe odgrywały wybitną rolę w leczeniu doświadczalnej gruźlicy płuc oraz gruźlicy płuc u ludzi Zachęcające wyniki w doświadczalnej gruźlicy królików uzyskane w kierowanej przeze mnie klinice przez Karola Chod- kowskiego nie obalają tego wniosku, wysnutego z dotychczasowych licz- nych badań, ponieważ w swych doświadczeniach stosował on bardzo duże dawki przetworów witaminowych. Wprawdzie w sanatoriach amerykan- skich zaleca się podawać chorym na gruźlicę płuc, zwłaszcza powikłaną gruźlicą jelit, dużo witamin A, C i D w postaci soku pomarańczowego. lub pomidorowego po parę łyżek stołowych na dawkę, na którą nawarstwia się łyżkę stołową tranu. Sok i tran przechowuje się na lodzie i podaje się choremu bardzo zimne 3 razy dziennie po jedzeniu. Leczenie to ma nie tylko wywoływać wybitną poprawę w przypadkach powikłanych gr u- źli c Cli jelit, ale nawet poniekąd zapobiegać powstawaniu tego powikłania. Metoda ta nie zdobyła sobie jednak dotychczas szerszego uznania. Zatem wbrew Gersonowi, Herrmannsdorfetowi i Sauerbruchowi naj właściwszym pożywieniem dla chorych na gruźlicę płuc pozostaje pożywienie mieszane, zawierające białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Chorym więc na gruźlicę płuc dozwala się zasadniczo na wszelkie po- karmy, jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego, gorączki i stanu ogólnego. Zwraca się uwagę, by pokarmy były przyrządzone w postaci łatwo strawnej, dającej rękojmię lepszego ich przyswojenia i nie narażającej chorego na nieżyt żołądkowo-jelitowy. Pokarmy należy urozmaicać i przy- rządzać tak, by swą estetyczną postacią i smakiem wzbudzały łaknienie, w gruźlicy płuc zwykle upośledzone. Chorym nie gorączkującym podaje się pokarmy 4-5 razy dziennie w przerwach między godzinami leżako- wania oraz przechadzek, natomiast chorzy gorączkujący powinni otrzy- mywać pokarmy częściej, lecz w małych ilościach za każdym razem. Cho- rych wycieńczonych żywi się energiczniej, jednak ostrożnie, by nie wy- wołać niestrawności. Dla poprawy stanu odżywienia zaleca się podawać tran (oieum jeco- ris aselli), który zawiera dużo witamin A i D (1 g zawiera 100 jednostek międzynarodowych witaminy D). Podaję go zwykle po łyżce stołowej 2-3 razy dziennie w 11/2-2 godziny po jedzeniu. W razie braku łaknie- nia podaje się goryczki (amara). [przypisy: , olejowanie włosów, implanty zębów, kosmetyki naturalne ]

Comments Off

« Previous Entries