Zdrowe kosmetyki naturalne
Naturalne sposoby na codzienne zdrowie

Posts Tagged ‘olejowanie włosów’

Zawiodly rózne dotychczasowe próby skonstruowania

Posted in Uncategorized  by admin
July 12th, 2016

Zawiodły różne dotychczasowe próby skonstruowania leczenia diete- tycznego w gruźlicy płuc na podstawie postępu naszych wiadomości w za- kresie przemiany materii białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej, mi- neralnej oraz gospodarki wodnej. Duże zainteresowanie wywołała pod tym względem dieta zalecona w gruźlicy przez Gersona, Herrmannsdorfera i Sauebrucha. Zawiera ona mało węglowodanów, natomiast obfituje w tłuszcz, składniki mineralne, prócz soli kuchennej, której jest prawie pozbawiona, oraz witaminy, zwłaszcza A, ID i C przy dostatecznej ilości białka. Chorzy na tej diecie spożywają mało potraw mącznych i mlecznych oraz mięsa, natomiast otrzymują obficie owoce i jarzyny, a nadto tran i mineralogen, który jest mieszaniną soli mineralnych, nie zawierających chlorku sodowego: War- tość kaloryczna diety Gersona wynosi od 45 do 50 jednostek ciepła na kilogram wagi ciała a stosunek wzajemny białek, tłuszczów i węglowodanów wynosi 1 : 1,8 : 2,47. Zalecając swoją dietę Gerson wychodził z założenia, że ona zakwasza ustrój, zakwaszenie zaś sprzyja szybszemu gojeniu się i bliznowaceniu owrzodzeń. Próby leczenia tą dietą gruźlicy płuc nie potwierdziły jednak znakomitych wyników, które spostrzegli Sauerbruch i Herrmannsdorfer. Zwłaszcza niewłaściwa i nawet szkodliwa okazała się dieta Gersona w gruźlicy płuc w wieku młodzieńczym i w gruźlicy węzłów chłonnych u dzieci. Najlepsze wyniki spostrzegano niekiedy U chorych ze zmianami gruźliczymi w płucach o charakterze wytwórczym i wy- twórczo-marskim, lecz dopiero po stosowaniu diety przez wiele miesięcy, tak iż nie wyłącza się możliwości, że poprawa nastąpiłaby i bez niej. Sama przesłanka o dzia- łaniu zakwaszającym diety Gersona została bardzo poważnie podważona (Jakub Węgierko i inni). [więcej w: , olejowanie włosów, deratyzacja warszawa, Studnie głębinowe ]

Comments Off

Posts Tagged ‘olejowanie włosów’

Zawiodly rózne dotychczasowe próby skonstruowania

Posted in Uncategorized  by admin
July 12th, 2016

Nie do dowiedziono, by diety witaminowe oraz przetwory wita- minowe odgrywały wybitną rolę w leczeniu doświadczalnej gruźlicy płuc oraz gruźlicy płuc u ludzi Zachęcające wyniki w doświadczalnej gruźlicy królików uzyskane w kierowanej przeze mnie klinice przez Karola Chod- kowskiego nie obalają tego wniosku, wysnutego z dotychczasowych licz- nych badań, ponieważ w swych doświadczeniach stosował on bardzo duże dawki przetworów witaminowych. Wprawdzie w sanatoriach amerykan- skich zaleca się podawać chorym na gruźlicę płuc, zwłaszcza powikłaną gruźlicą jelit, dużo witamin A, C i D w postaci soku pomarańczowego. lub pomidorowego po parę łyżek stołowych na dawkę, na którą nawarstwia się łyżkę stołową tranu. Sok i tran przechowuje się na lodzie i podaje się choremu bardzo zimne 3 razy dziennie po jedzeniu. Leczenie to ma nie tylko wywoływać wybitną poprawę w przypadkach powikłanych gr u- źli c Cli jelit, ale nawet poniekąd zapobiegać powstawaniu tego powikłania. Metoda ta nie zdobyła sobie jednak dotychczas szerszego uznania. Zatem wbrew Gersonowi, Herrmannsdorfetowi i Sauerbruchowi naj właściwszym pożywieniem dla chorych na gruźlicę płuc pozostaje pożywienie mieszane, zawierające białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Chorym więc na gruźlicę płuc dozwala się zasadniczo na wszelkie po- karmy, jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego, gorączki i stanu ogólnego. Zwraca się uwagę, by pokarmy były przyrządzone w postaci łatwo strawnej, dającej rękojmię lepszego ich przyswojenia i nie narażającej chorego na nieżyt żołądkowo-jelitowy. Pokarmy należy urozmaicać i przy- rządzać tak, by swą estetyczną postacią i smakiem wzbudzały łaknienie, w gruźlicy płuc zwykle upośledzone. Chorym nie gorączkującym podaje się pokarmy 4-5 razy dziennie w przerwach między godzinami leżako- wania oraz przechadzek, natomiast chorzy gorączkujący powinni otrzy- mywać pokarmy częściej, lecz w małych ilościach za każdym razem. Cho- rych wycieńczonych żywi się energiczniej, jednak ostrożnie, by nie wy- wołać niestrawności. Dla poprawy stanu odżywienia zaleca się podawać tran (oieum jeco- ris aselli), który zawiera dużo witamin A i D (1 g zawiera 100 jednostek międzynarodowych witaminy D). Podaję go zwykle po łyżce stołowej 2-3 razy dziennie w 11/2-2 godziny po jedzeniu. W razie braku łaknie- nia podaje się goryczki (amara). [przypisy: , olejowanie włosów, implanty zębów, kosmetyki naturalne ]

Comments Off

« Previous Entries